Help! Schimmel in mijn voortent

Wanneer er stippen aan de binnenzijde van een tent ontstaan is dit een vorm van schimmel. Ondanks dat u misschien goed geventileerd heeft kan er tijdens temperatuurschommelingen tussen dag en nacht condensvorming ontstaan waardoor er een schimmel in het materiaal kan ontstaan, vooral wanneer de nachttemperatuur laag is of wanneer het veel regent en er langdurig een hoge luchtvochtigheid is.

Bruine vlekjes in het dak duiden op schimmel

Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor deze schimmelvorming, zoals bij koken in de tent, gebruik maken van houten vlonders of een open grondzeil gebruiken. Ook invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling kan een oorzaak zijn. Dit zijn omstandigheden waardoor een schimmel zich eerder kan ontwikkelen.

Bij de oudere tenten kwam dit probleem minder vaak voor, dit heeft te maken met de milieu beperkende maatregelen waar de tentdoekfabrikanten zich tegenwoordig aan moeten houden.

Gelukkig tasten de bruine vlekjes het materiaal kwalitatief niet aan, hebben ze geen nadelige invloed op de levensduur van de tent en is het eenvoudig goed te reinigen.  De binnenzijde van het dak kan worden behandeld met een oplossing van één deel bleekmiddel (Glorix) en tien delen water. Met een spons of zachte borstel kunt u deze oplossing wrijvend aanbrengen. Wanneer dit goed gebeurt, zullen de vlekjes verdwijnen.

Ook in de Doréma gebruiksaanwijzing staat meer informatie hierover, ook de ANWB geeft dit reinigingsadvies.

Tip: zorg altijd voor een goede ventilatie wanneer u kookt of slaapt in de voortent zodat het vocht kan verdampen. Berg de tent altijd droog en schoon op want voorkomen is beter dan genezen.